Estiu del 2019: Viatge per la cornisa Cantàbrica i Galiza


Cascajares de la Sierra

Divendres 2 d'agost. Km: 476

Tenim per davant un altre viatge en autocaravana, el més llarg en dies de l'any, i per això, la preparació és una mica més llarga. Subministraments bàsics, això sí, doncs anem per Espanya, i la coneixença de l'idioma i de les costums hi ajuda molt.

Aquest viatge també té d'especial que l'iniciarem al poblet del nostre pare i sogre, Cascajares de la Sierra, al sud de Burgos, en plena Castella. Allí la família té casa i aquest estiu hem decidit anar- hi tots els meus cunyats el cap de setmana. Aparquem a la plaça que tenim just davant la casa.

A les 14:30 h. sortim direcció a Cascajares de la Sierra on hi arribem a les 20:00 hores. Aparquem a la plaça que tenim just davant la casa.

Clunia

Els dies 3 i 4 d'agost els dediquem per visitar indrets tots plegats. Atapuerca, Clunia, Bilbao, i també un dinar de família al restaurant Ojeda de Burgos, tot un plaer pels sentits.
Us recomano visitar la zona. Sierra de la Demanda, Picos de Urbión, Cañon del Rio Lobos, com també San Pedro de Arlanza, el poble de Covarrubias,  la ciutat ducal  de Lerma, i infinitat de poblets castellans meravellosos... i no deixeu de tastar el "picadillo" de Salas de los Infantes i com no, la "morcilla" de Burgos, a més de les "tortas" de pa, salades i dolces.


Dilluns 5 d'agost. Km: 197

Sortim de Cascajares de la Sierra pel matí i ens dirigim, ara sí ja sols, cap a la nostra primera destinació: Santoña en ple Cantàbric.

Santoña

De pujada visitem encara pobles de la província de burgos com Vivar del Cid, Pesadas de Burgos o Villarcayo. Passem pel "Alto de los Tormos" amb unes vistes espectaculars.
Ens instal·lem al Camping Playa Regaton. Parcel·les molt grans amb piques rentaplats a cada parcel·la, lavabos molt nets, rentadores, al costat del mar. Molt recomanable.

Playa del Regaton

Un cop ben dinats, anem a visitar Santoña. Un poble conegudíssim per les seves famoses anxoves.
Caminem pel seu passeig marítim, amb unes vistes de la badia impressionants. Ens fem tot el passeig i continuem més enllà per arribar a visitar el Fuerte de San Carlos. Una construcció militar defensiva, amb molt bones vistes.

De retorn al poble ens dediquem a buscar una tenda per adquirir anxoves. N'està ple. I de pas, com em fet una mica de gana, ens arribem a la "Anchoateca La Mutua". Un local especialitzat on ens serveixen una taula de formatges i anxoves espectaculars!

Retronem al càmping, però abans de tancar-nos a la AC visitem la platja del Regaton  al capvespre.


Dimarts 6 d'agost. Km: 140

Comillas

Sortim del càmping cap a les 11 del matí.  Estem de vacances! De fet en aquest viatge la tranquil·litat i el no tenir pressa a la vegada que bastanta improvisació ha estat una de les normes que ens vàrem imposar.

Parada a Comillas a les 12:30 h. Deixem l'AC en un pàrquing "Camino de la Estrada" (recomanable, a 1 km del centre)). Visitem Comillas. Tot i que en molts d'aquests llocs ja hi havíem estat, sempre descobrim racons nous. Dinem a l'AC.

Llanes

Anem direcció Llanes. Passem per Sant Vicente de la Barquera que estava a rebentar, aleshores vam decidir no parar. Arribem a Llanes. Deixem l'AC en un pàrquing al costat de de l'Àrea d'AC de Llanes.
Anem cap el centre del poble tot caminant pel "Paseo de Sant Pedro". Una passejada espectacular on podem divisar penya-segats enormes.

Vista de la platja de Llanes i posterior visita a la localitat. Casones, esglésies, carrers i terrasses dels bars plens de gent, fan de Llanes un lloc que no es pot obviar. En l'espigó del moll podreu visitar els "Cubos de la Memòria" de l'artista Agustín Ibarrola.

Després de descansar en una terrassa d'un bar del poble anem ja cap a l'AC. Demà tocarà descarregar la moto per a visitar l'entorn de Llanes.


Dimecres 7 d'agost. 162 km

Playa Glulpiyuri

Sortim cap les 9:30 de l'AC amb la nostra scouter per tal de visitar les platges a la vora de Llanes. La primera és la  "Playa de Gulpiyuri". No més el nom ja t'atrau i penses que et trobaràs... Doncs us he de dir que no havia vist mai una platja com aquesta. És una platja que està retirada del la línia de la costa cap a l'interior uns 100 metres. El mar hi arriba per unes escletxes en les roques dels penya-segats. Realment espectacular. Està declarada monument natural i no més s'hi pot arribar a peu.

Playa de Torimbia

El següent destí és la "Playa de Torimbia". Aquesta la divisem des de el seu mirador damunt dels penya-segats. Impressionant. (Aviat s'acabaran els adjectius de tot allò que anem veient). Una gran platja sota aquests penya-segats amb unes meravelloses vistes a dreta i esquerra. Hi restem una bona estona contemplant aquest paisatge.

D'aquí ens dirigim al poblet de Barru. Passegem pel costat de la seva Ria i la Ensenada de Niembro.
Agafem la moto i retornem a Llanes per agafar l'AC. Sortim cap a les 12:30h direcció a Lastres.

Lastres

Deixem l'AC en un pàrquing de terra a l'esquerra de la carretera , just abans d'entrar al poble. Veiem que hi ha una senyal de prohibides les AC, però el pàrquing és buit i en veiem un parell d'aparcades al fons. Hi aparquem i al tornar, catacrac, multa de 100,00 euros de... la Guardia Civil!! i el pàrquing continuava estant buit. En fi...m'estalvio els comentaris.

Lastres

Lastres és un preciós poblet encastat en entre els penya-segats de la costa asturiana. Amb carrers pendents i cases blanques, l'ambient "Restaurante el Cafetín" que té una terrassa exterior amb unes magnífiques vistes. Dinem una fantàstica fusió de cuina asturiana i japonesa. Realment una bona experiència culinària a un preu raonable.
pesquer és a cada racó.  Visitem el poble minuciosament i decidim dinar en un restaurant al bell mig de Lastres, en un d'aquests carrers empinats. És el

Deixem Lastres i ens dirigim al petit poblet de San Martin situat a l'interior, concretament en el Parc Natural de Somiedo, per tal de l’endemà realitzar en BTT la "Senda del Oso" una via verda espectacular. És la més transitada d’Astúries.

A l'arribar a San Martín visitem el petit poblet (molt petit) i pren una cervesa en una taberna molt i molt típica. Després cap a l'AC que demà toca pedalar.


Dijous 8 d'agost. 149 Km

Un cop esmorzats a l'AC ens dirigim a Entrago per allí llogar les bicicletes per fer la Senda del Oso.
És un trajecte per una antiga via ferroviària minera. No la vàrem fer tota. En concret vàrem fer uns 24 km dels quals 19 de baixada suau i altres 5 de pujada, alguns cops moderada. Realment val la pena un bany de verdor absoluta, cosa que a Astúries és fàcil d'aconseguir. Ponts, riu, llacs... realment molt recomanable.

Senda del Oso
Senda del Oso
Senda del Oso
Senda del Oso

Acabem a les 14 h. i ens dirigim a l'AC per dinar. A l'acabar posem rumb a Gijón, doncs per un problema d’al·lèrgia meva a la pell em  vaig fer visitar per un metge. Aquest entrebanc ens va portar tota la tarda. Val a dir que vaig estar bé tot el viatge.


Reprenem el viatge cap a la propera destinació: Cudillero.  Ens allotjarem al Càmping l'Amuravela en el que vàrem estar fenomenal. Hi estarem dues nits.


Divendres 9 d'agost. 

Pel matí ens disposem a visitar la Quinta de Selgas. Una immensa finca amb un palau preciós que Fortunato de Selgas va aixecar al barri d e el Pito a Cudillero. Val la pena la visita amb audioguia de l'interior del palau com dels seus majestuosos jardins.

Cudillero

Cudillero

Després de dinar ens disposem a visitar Cudillero. Ja coneixíem el poble enclavat en un amfiteatre impressionant mirant al mar. Però l'encant de Cudillero no et deixa de sorprendre mai. Aquesta vegada vàrem recórrer les tres rutes marcades per poder visitar tots els carrers i llocs més típics de Cudillero.

Cabo de Vidío

L'Ajuntament ha marcat aquestes rutes tematitzades. La ruta senyalitzada amb el vaixell vermell és l'homenatge a les dones que esperaven als marits que havien sortit a pescar. L'ancla verda ens portarà als diferents barris pesquers i el peix blau segueix la ronda del vigies, per les zones més altes de l'anomenat "anfiteatro pixueto"
A mitja tarda  agafem la moto i ens arribem al Cabo Vidío, amb el seu far. Vistes espectaculars de la costa cantàbrica. Tornem a Cudillero per fer un darrer tomb i picar unes tapetes. Es fa tard i retornem a l'AC.


Dissabte 10 d'agost. 199 Km

Avui matinem més perquè volem arribar a Lugo. Però volem visitar uns quants pobles en ruta. Ens encanta conèixer poblets. Tots tenen el seu encant.

Així que visitem Luarca, Tapia de Casariego i Ribadeo. Pobles tots ells mariners, uns més bonics que altres, però que mantenen aquell ambient pesquer de la zona.

Luarca

Tapia de Casariego

Bermeo

Tot havent dinat arribem a Lugo a les 17:30. I ens disposem a visitar-lo tot seguit. Fem tot el tom a la muralla romana de Lugo que és impressionant i Patrimoni Mundial. Baixem de la muralla i ens disposem a endinsar-nos en el casc antic. Esglésies, carrerons, placetes, catedral, "casones"... en fi un plaer poder passejar-hi.

I com no un sense fi de "pulperias"! I decidim que per sopar avui tastarem el pop amb cachelos tot ben regat per un bon albariño.

Avui fa fresca al capvespre. Xaqueta i cap a l'AC tot travessant el Parc de Rosalía de Castro: preciós i molt gran.
Lugo

Lugo

Lugo


Diumenge 11 d'agost150 Km

Sortim direcció de nou a la costa del Cantàbric. Direcció a Mondoñedo. Un dels "pueblos más bonitos de España", etiqueta que li escau. La nostra sorpresa és que estan celebrant una gran festa medieval, i quan dic gran és que tot el poble es transforma i recula sis o set segles enrere. A més ple i ple de turistes que aprofitaven la festa.
Mondoñedo té una catedral gran i prou bonica. Aprofitem per comprar en una de les paradetes una empanada de bacallà i passes.

Deixem Mondoñedo i ens dirigim a Foz. Comença a ploure molt. Estem a Galiza! Aprofitem per dinar i a veure si passa la tempesta. I sí, just acabats de dinar podem visitar Foz tot passejant per la seva ria amb unes vistes meravelloses.
A Foz celebren les festes de Sant Llorenç.

Mondoñedo

Mondoñedo

Foz

Deixem Foz, que es veu ràpid, i ens dirigim a Viveiro. Passegem tranquil·lament per la seva magnífica platja amb la marea baixa i amb el paraigua a la mà. Va plovent a estones però poc. Deixem la platja i ens endinsem al poble que val la pena visitar.   El capvespre preciós.  És ja tard i anem cap a l'AC.

Viveiro

Viveiro

Nosaltres a Viveiro

Viveiro

Viveiro


Dilluns 12 d'agost. 100 Km

Ens llevem, esmorzem, buidem dipòsits i omplim aigua i ens dirigim cap a Ortigueira. Un poble situat a la Ria del mateix nom. Ha plogut i la marea és baixa. El paisatge és senzillament meravellós. (Sé que em repeteixo, però què hi farem...) També visitem el poble que val molt la pena.


Ortigueira

Betanzos

Deixem Ortigueira i ens dirigim cap a Betanzos. Dinem a l'alçada de El Ferrol que no visitem. Ens disposem a visitar Betanzos, un poble bastant gran i senyorial, amb "casonas", palaus, placetes i carrerons molt bonics. Estem pràcticament sols....

Deixem Betanzos i continuem fins a Santiago de Compostela. Visitem la ciutat per la tarda. Ja la coneixem però sempre és un plaer passejar-hi.

Cap el vespre, paradeta en una terrassa de bar i després cap a l'AC. Demà toca caminar.


Dimarts 13 d'agost. 199 Km

Ens llevem i tal com he dit avui toca caminar... hem decidit fer a peu la darrera etapa del "Camino de Santiago"

Agafem un bus a les 9 del matí que ens porta al poble de O Pedrouzo. Motxilles a l'esquena i comencem a caminar els darrers 19,5 km del Camí de Sant Jaume fins a Santiago de Compostela.

Tot una experiència. Gran quantitat de pelegrins que enfilaven, ells sí, la darrera de moltes etapes d'aquesta ruta mundialment coneguda.

Hem fet més via de la que pensàvem. A les 14:00 h entrem a Santiago. Comptant que hem sortit a les deu em fet un promig de 5 km a la hora! No està mal.

He volgut sorprendre a la Maria José i hem anat a dinar va un bon restaurant de Santiago, al restaurante San Jaime molt a prop de la catedral. Lacon amb pebrots de Padrón i després parrilada de peix. No és barat però tot de primeríssima qualitat. Després de la caminata ens ho mereixíem.

Retornem al pàrquing on tenim l'AC i a les 19:00 hores anem a una àrea d'un càmping en el poble de O Carballino a prop d'Ourense. El càmping està en un indret molt bonic al costat d'un riuet, però no tenim cobertura de TV.

Plaça del Obradoiro i Catedral de Santiago de Compostela

Camí de Sant Jaume

Camí de Sant Jaume


Dimecres 14 d'agost. 218 Km


A les 10 del matí sortim per comprar vi de la terra a la bodega Ribeiro da Costa a Ribadavia. El garatge de la AC és gran i ens permet subministraments per a la bodega de casa. Avui la nostra intenció és arribar a la Puebla de Sanabria. Però primer visitarem Ourense.

Termes de Xabasqueiro

Ourense

Estacionem en un pàrquing d'AC's a Xabasqueiro, al costat d'uns banys termals. Des d'allí s'agafa un trenet que et deixa en el centre de la ciutat.

Ourense té una catedral molt maca i centre històric petit però maco. Dinem. I retornem cap a l'AC per dirigir-nos ja a la Puebla de Sanabria. Iniciem el camí de tornada cap a casa.

La Puebla de Sanabria, a la província de Zamora, és un poble amb un encant especial. Hem deixat Galiza i ens endinsem a Castella.  També fan una festa medieval el que desllueix una mica poder fer fotografies dels racons meravellosos que té. Hi haurem de tornar però en aquestes dates....

La Puebla de Sanabria

La Puebla de Sanabria


Dijous 15 d'agost. 217 Km

Pel matí i després d’esmorzar iniciem camí cap a Leon. Visitem la ciutat durant tot el matí i també la seva fantàstica catedral. Dinem (plat d'embotits i formatges, sublim!)

A les 16:00 hores enfilem cap a la ciutat de Sahagun. Poble petit i sense massa cosa a veure. Totalment prescindible. Avui dormirem a un càmping i així podrem posar la rentadora.


Casa delos Botines. Leon

Leon. Catedral


Divendres 16 d'agost. 272 Km

Anem retornant  tranquil·lament cap a casa, com aquell que no que s'acabi el viatge.... Anem direcció Logroño on vull visitar a la meva cosina.

Però abans hem de veure alguns indrets interessants. el primer el poble de Sajazarra (a prop de Miranda de Ebro, la Mari José és nascuda allí) Castell molt maco (particular) carrerons i cases molt ben conservades. Val la pena una petita parada.

Sajazarra

Sajazarra

Parem a comprar menjar a Haro i ens dirigim a Briones. És també un poblet petit però recomanable. Amb una plaça i església molt grans. Terrasseta de bar tot prenent el sol. Tot hi estant-hi observem com els bombers fan una acció al bell mig de la plaça: treuen un rusc d'abelles d'un arbre.

Bodegas Vivanco

Bodegas Vivanco

Dinem a l'AC i per la tarda ens disposem a visitar una bodega. Estem a la Rioja! La bodega és Vivanco que disposa d'un museu del vi realment únic en el mon. Impressionant. Un recorregut de la cultura del vi des de l'antiga Mesopotàmia, Egipte, Roma, Grècia i així fins els nostres dies. Amb peces d'un valor artístic incalculable. Val molt la pena. Després visitem la bodega amb una guia. Cellers de disseny modern. Cata de vins i com no botiga de vins. Comprem unes caixes per casa.

Sortim de Vivanco i ens dirigim ja cap a Logroño per visitar a la família. Aparquem a la riba esquerra del riu Ebre i ens trobem amb la meva cosina Montse. Sempre que anem a Logroño hem d'anar de "tapeo". I Logroño té l'anomenada "senda del elefante" (per que tots surten "trompes"). es troba en diversos carrers, però els millors són la calle San Juan i la calle Laurel.


Dissabte 17 d'agost. 89 Km

Pel matí anem a veure la meva tieta Aurora que està internada amb una residència a Logroño. Dinem amb la Montse i ens acomiadem per posar rumb a Pamplona on ens trobarem amb el Josu i la Ana. Anem a sopar les dues parelles.

Logroño. Calle Laurel.


Diumenge 18 d'agost. 190 Km

Sortim de Pamplona a les 10 del matí i ens dirigim cap a Boltaña a Osca. Allí tenim tota la família de la Maria José, sí, aquells amb els que havíem iniciat el viatge a Cascajares de la Sierra! La meva sogra és de Boltaña. Allí també hi viuen dos dels germans de la Maria José i hi te casa l'altra germana. Allí hi estarem fins el dimarts 20 d'agost que després de dinar retornarem cap a casa a La Seva del Camp, donant per finalitzat el viatge de l'estiu del 2019.
Com sempre, ha valgut molt la pena!

Pamplona


Boltaña al fons de la vall, sota Nabaín coberta de núbols.

El Cantàbric sempre ens enlluerna amb el seu mar brau i el seu verd infinit. No deixeu que us ho expliquin!

Fins la propera!

Si voleu veure tot l'àlbum de fotos del nostre viatge a la Provença el teniu aquí: FOTOS

Comentaris